maanantai 2. helmikuuta 2009

Päin punaista –maitoa!

Viime viikon lopulla pläjähti uutisista kunnon uutispommi. Olisin toivonut sen jäävän uutisankaksi, vaan saapa nähdä kuinka käy. Suomeen ollaan siis rahtaamassa rakkaasta naapurimaastamme pienen punaisen lehmän maitoa tuoreena! Missä on kaupan ja kyseisen yhtiön vastuu kestävästä kehityksestä?

Kuljettaminen on kuulemma vielä niin halpaa, että rahtaamiskustannusten jälkeenkin sveamamman maassa tuotetun maidon hinta tullee olemaan kuluttajalle sinivalkoista maitoa edullisempi. Kyseisten firmojen talousosastot julkaisevat hienoja yhteiskuntavastuun raportteja, vaan onpa kirjailijoilta tainnut unohtua toinen puoli totuutta eli suomalaisen maitoketjun alkupää.

Kaikki alalla toimivat tietävät, että a) Suomessa on riittävästi maitoa oman maamme kulutukseen nähden b) suomalainen maito on tunnetusti huippulaatua ja c) vaikka suomalaisten maidontuottajien määrä vähenee vuosi vuodelta, jäljelle jäävien osaaminen on huippuluokkaa ja d) tuottajien sitoutuminen sekä suomalaisen kuluttajan, eläinten että ympäristön hyvinvoinnin edistämiseen on ainutlaatuista maailmassa. Summa summarum: maidontuotannon tulisi maassamme edelleen jatkua, mutta tuottajien tulee saada työstään reilu korvaus. On ryhtiliikkeen aika!

Missä ja kenen päätöksellä yhdestä ruokavaliomme perustuotteesta eli maidosta on tehty sellainen bulkkituote, että sen erilaistamiseksi ulkomaisista kilpailijoista ainoaksi kilpailukeinoksi on jäämässä hinta. Miksi suomalaista maitoa ei ole brändätty? Ulottuvuuksia kyllä riittäisi, mutta missä ovat puolestapuhujat?

Maitokaupan valuminen ulkomaisten ketjujen ja tuonnin varaan on vasta alkusoittoa. Seuraava kaupan siirto on yhä halvempien maitoerien rahtaaminen tosi kaukaa ja olosuhteista, joissa luku- ja kirjoitustaito ei kuulu tuottajien perusosaamiseen. Välittäjien tai jalostajien etiikasta puhumattakaan. Kun ensimmäinen melamiini- tai joku muu skandaali kyykyttää suomalaisen maidonjuojan, vaihtoehtoisia selviytymisstrategioita ei enää ehditä tekemään. Nyt on aika toimia suomalaisen lähimaidontuottajan puolesta. En halua nähdä pelkkää punaista maitohyllyssä!

1 kommentti:

Seija Kurunmäki kirjoitti...

Tässä on ainut lohtu se mikä TV-uutisissa tuli esiin. Suomalaiset ovat fiksuja ja pitävät suomalaista maitoa itsestään selvänä.