perjantai 20. helmikuuta 2009

Hiljennä takapenkki

Keväthankien aikaan kymmenettuhannet perheet suuntaavat autonsa nokat kohti pohjoista tai itää. Yhteisen hiihtoloman tai viikonloppuretken tavoitteena on perheenjäsenten hyvinvoinnin edistäminen. Eikö niin?

Yksi hyvinvoinnin lähteistä on hyvinvointia edistävä ruoka. Viikonlopun tai hiihtoloman aikana ihmiset nauttivat hyvästä ruuasta majoituspaikassaan tai mökeillään, tekevät ruokaostoksia paikallisista kaupoista ja ruokailevat ulkona paikallisissa ravintoloissa. Ihanaa. Uusilla seuduilla matkailussa ihaninta on se, että löytää uusia makuelämyksiä ja pääsee nauttimaan paikallisesta ruokakulttuurista. Vaan onnistuuko tämä Suomessa?

Takavuosina eräs huoltamoketju mainosti näkyvästi jotain tämän tapaista: hiljennä takapenkki! Niinpä suomalainen rationaalinen matkaaja lopetti valtateiden ulkopuolella olevien paikallisten kuppiloiden käytön ja turvautuu hirmuisessa kiireessään tyydyttämään sekä etu- että takapenkin tarpeet kaartamalla ei enää autojen vaan ihmisten huollosta rikastuville tankkiasemille. Ja tankkaamista se nykyään totta totisesti on. Bulkkisämpylöitä, lisäainemuffinsseja, pikaruokaa ja energiajuomaa. Näillä eväillä ainakaan meidän perhe ei hiljene, vaan enemminkin volyymit vain nousevat.

Yksikään perheenpää ei vie tietoisesti autoaan huonolle autokorjaamolle, joten miksi ihmeessä perheen kallein aarre eli seuraava sukupolvi viedään ruokahuoltamoon, josta ei löydy terveyttä edistäviä, aidosti paikallisia ja kestävästi tuotettuja herkkuja? Hohoi vanhemmat — takapenkki saattaa hiljetä lopullisesti ennemmin kuin me ellemme keskitä muonitusta terveellisempään ruokaan. Ja elleivät huoltamot näitä pysty tarjoamaan, meillä on edelleen lupa tehdä matkalle mukaan omia eväitä: täytettyjä luomuleipiä, hedelmiä ja luomumehua tai muita juomia. Ainakin meidän perheessä lapset ovat innoissaan valmistellessaan eväänsä matkalle. Suosittelen kokeilemaan.

2 kommenttia:

Haarukka kirjoitti...

Eväät on loistava juttu. Parhaat eväsleivät ovat minusta sopivasti hautuneita ja sisältävät hyvän tujauksen dijonin sinappia. Muuten masentaa tuo valtateiden tarjonta, ABC:tä ABC:n perään. Ja ne iänikuiset aurajuustokanat. Onneksi ABC:lla on sentään yleensä lähileipomo.

Marjapuuro kirjoitti...

Kyllä, tärkeä aihe. Mutta nämä huoltamoketjut sanovat että sitä kuluttaja saa mitä haluaa. Uskotko tätä?